Recept Challah brood

Recept Traditioneel Challah brood

Dit bericht is geplaatst op 19-05-2020

Boodschappenlijstje

(voor 4 tot 6 personen)
> 1 zakje (of 2 theelepels) gist  
> 2 grote eieren
> 250 ml lauw water  
>1 grote eierdooier (bewaar het eiwit voor de afwerking)
> 500-540 gram bloem
> 55 gram witte kristalsuiker  
> Sesamzaad of maanzaad
> 2 theelepels zout (8 gram)
> 60 ml plantaardige olie

 

Zo maak je het

  1. Strooi de gist in een kleine kom over het water en voeg een 1/3 van de suiker toe. Laat staan tot het gist gaat schuimen, plus minus 5 minuten.
  2. Meng vervolgens de bloem, suiker en het zout in de kom. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de eieren, de eidooier en de olie toe. Meng dit voorzichtig stukje bij beetje met de bloem, door telkens wat bloem van de zijkant bij het mengsel te voegen.
  3. Giet het gistmengsel over het eimengsel. Meng de gist, eieren en bloem tot een stevig deeg dat moeilijk te mengen is.
  4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het ongeveer 10 minuten stevig. Als het deeg te plakkerig lijkt, voeg dan een beetje bij beetje bloem toe, totdat het een beetje plakkerig aanvoelt, maar niet langer als kauwgom. Het deeg is voldoende gekneed als het zacht en soepel is. Je kan het deeg ook kneden in een standmixer.
  5. Leg het deeg in een geoliede kom (niet teveel), dek af met plasticfolie of een vochtige handdoek en leg het op een warme plek. Laat het deeg rijzen tot het in omvang is verdubbeld, zo’n 1,5 tot 2 uur.
  6. Scheid het deeg in drie of zes gelijke stukken, afhankelijk van het type vlecht dat je wilt maken. Rol elk stuk deeg in een lange worst van ongeveer 2,5 cm dik.
  7. Knijp de drie strengen bovenaan samen. Als je een 3-strengs Challah maakt, vlecht je het net als een haarvlecht. De uiteinden breng je samen wanneer je klaar bent.
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het brood er bovenop. Bestrooi het brood met een beetje bloem en dek het af met een schone theedoek. Zet de pan op een warme plaats en zonder tocht en laat hem ongeveer een uur rijzen tot hij gepoft en kussen achtig is.
  9. Verwarm de oven ongeveer 20 minuten voor het bakken tot 175 °C. Als je klaar bent om te bakken, klop je het eiwit met een eetlepel water en bestrijk je het vlechtbrood. Zorg ervoor dat je alle delen van het brood besmeert. Bestrooi vervolgens met maanzaad of sesamzaad.
  10. Bak gedurende 30 tot 35 minuten en draai de bakplaat halverwege het bakken. De challah is klaar als hij diepbruin is. De broden mogen vrij donker worden. Check na 2/3 van de baktijd of ze niet te donker worden, leg er dan zo nodig een stukje aluminiumfolie op.

Challah brood met een twist

Het meest bekende Challah brood in onze moderne wereld is het zachte zoete, gevlochten gistbrood, met ei, suiker en een mooie bruine korst. Traditioneel wordt challah gedefinieerd als “elk brood dat is gemaakt voor gebruik in Joods rituelen”. Tijdens de eerste paar duizend jaar van het joodse leven omvatte challah alles van rijk gelaagde broden die 's nachts in Jemen werden gebakken, pitabroodjes in Syrië en platbrood in de Kaukasus. Later, toen Challah met de Joden meereisde, ontwikkelde het brood verder en werd het Hongaars bekleedt met maanzaad, werd er in Libië oranjebloesemwater toegevoegd en gemengd met pompoen in Spanje. De Joden die zich in de middeleeuwen naar Midden- en Oost-Europa begaven - ontwikkelden challah in de donzige, met eieren verrijkte, met suiker, zesstrengige vlecht die we vandaag vooral tegen komen.

Ruim voor- en rond de middeleeuwen waren er ook andere Joodse groeperingen in andere delen van de wereld die door een gebrek aan bak producten het Challah brood weer op een andere wijze gingen bereiden. Eieren en suiker waren relatief schaars, maar kruiden, honing en oliën uit olijven, noten en zaden waren er in overvloed. En zo ontstonden er speciale regionale challahs: deeg dat rijkelijk werd bestrooid met sesam- of maanzaad, geparfumeerd met anijs of kardemom of koriander en verrijkt met amandel- of olijfolie. Specerijen zoals saffraan en za'atar, oranjebloesem en rozenwater vonden allemaal hun weg naar deze uitgebreide challahs, net als gekonfijt fruit en noten. In tegenstelling tot gladde Ashkenazi challahs, zijn deze broden vaak bezaaid met hele noten, gestreept met zoete vullingen of hobbelig met hele kruiden.

In bakkerijen in Israël worden meerdere tradities samengevoegd tot nieuwe variaties. En veel moderne challahs ontwikkelen zich volgens de smaak en opleiding van de bakker. Hoewel het niet traditioneel is, worden er nieuwe challah broden bedacht. Zo blijkt er in Buenos Aires een Joodse bakkerij te zijn waar het sabbatbrood jalá wordt genoemd. Challah met chocoladeschilfers.

Je kan dus ook naast het bakken van de traditionele Challah aan de slag gaan om te gaan experimenteren totdat je je eigen favoriete challah hebt ontwikkeld. Vergeet deze niet met ons te delen ;)

 

Zie ook

Sabbat
24-04-2020
Rust, Sabbat
26-04-2020 | Jonathan Venema