Recept Traditioneel Challah brood
Boodschappenlijstje
(voor 4 tot 6 personen)
> 1 zakje (of 2 theelepels) gist
> 2 grote eieren
> 250 ml lauw water
>1 grote eierdooier (bewaar het eiwit voor de afwerking)
> 500-540 gram bloem
> 55 gram witte kristalsuiker
> Sesamzaad of maanzaad
> 2 theelepels zout (8 gram)
> 60 ml plantaardige olie
Zo maak je het
Challah brood met een twist
Het meest bekende Challah brood in onze moderne wereld is het zachte zoete, gevlochten gistbrood, met ei, suiker en een mooie bruine korst. Traditioneel wordt challah gedefinieerd als “elk brood dat is gemaakt voor gebruik in Joods rituelen”. Tijdens de eerste paar duizend jaar van het joodse leven omvatte challah alles van rijk gelaagde broden die 's nachts in Jemen werden gebakken, pitabroodjes in Syrië en platbrood in de Kaukasus. Later, toen Challah met de Joden meereisde, ontwikkelde het brood verder en werd het Hongaars bekleedt met maanzaad, werd er in Libië oranjebloesemwater toegevoegd en gemengd met pompoen in Spanje. De Joden die zich in de middeleeuwen naar Midden- en Oost-Europa begaven - ontwikkelden challah in de donzige, met eieren verrijkte, met suiker, zesstrengige vlecht die we vandaag vooral tegen komen.
Ruim voor- en rond de middeleeuwen waren er ook andere Joodse groeperingen in andere delen van de wereld die door een gebrek aan bak producten het Challah brood weer op een andere wijze gingen bereiden. Eieren en suiker waren relatief schaars, maar kruiden, honing en oliën uit olijven, noten en zaden waren er in overvloed. En zo ontstonden er speciale regionale challahs: deeg dat rijkelijk werd bestrooid met sesam- of maanzaad, geparfumeerd met anijs of kardemom of koriander en verrijkt met amandel- of olijfolie. Specerijen zoals saffraan en za'atar, oranjebloesem en rozenwater vonden allemaal hun weg naar deze uitgebreide challahs, net als gekonfijt fruit en noten. In tegenstelling tot gladde Ashkenazi challahs, zijn deze broden vaak bezaaid met hele noten, gestreept met zoete vullingen of hobbelig met hele kruiden.
In bakkerijen in Israël worden meerdere tradities samengevoegd tot nieuwe variaties. En veel moderne challahs ontwikkelen zich volgens de smaak en opleiding van de bakker. Hoewel het niet traditioneel is, worden er nieuwe challah broden bedacht. Zo blijkt er in Buenos Aires een Joodse bakkerij te zijn waar het sabbatbrood jalá wordt genoemd. Challah met chocoladeschilfers.
Je kan dus ook naast het bakken van de traditionele Challah aan de slag gaan om te gaan experimenteren totdat je je eigen favoriete challah hebt ontwikkeld. Vergeet deze niet met ons te delen ;)